Dela/Share:

Namnen Ask och Embla är riktigt gamla. De kommer från den gamla nordiska gudasagan.

Så här står det i boken Nordiska Gudasagor.

“När Midgård var färdigt med växter och örter, träd och buskar, tog gudarna Oden, Lodur och Höner en promenad för att se på sin skapelse. Det fanns många vackra ting att titta på men de märkte att något saknades, levande varelser.
När de gått en stund fick de se två stycken träd som växte tätt samman. Ur dessa två träd skapade gudarna de två första av Midgårds barn, Ask och Embla. De frigjorde först träden ur marken och gav dem sedan varsin gåva. Lodur gav dem blod, rörelseförmåga och det gudalika utseendet. Höner gav dem förstånd, vilja och fantasi. Och Oden skänkte den största gåvan, själen, som gjorde dem till fria och tänkande varelser. Så kom de första människorna att skapas, Ask och Embla, man och kvinna, och från dessa två härstammar alla människor. Människorna är också fria varelser som själva får bestämma över sin framtid och sina liv.”

Boken Nordiska Gudasagor är bearbetad av Mats Ingelborn som också skriver Ask & Embla. Du kan köpa boken här: Nordiska Gudasagor av Kata Dalström


Comments are closed.