Dela/Share:

Hej,

Jag heter Mats Ingelborn och det är jag som har skrivit böckerna om Ask och Embla; Fallet med krucifixet och Fallet med de djävulska fotspåren.

Idag tänkte jag berätta lite om hur det kom sig att jag började skriva de här. Det hela började faktiskt för ganska många år sedan eller åtminstone flera år sedan då hittade några gamla detektivberättelser av en norsk författare som hette Sverre Vegenor. Jag ville göra någonting med dem. Det är ganska bra berättelser med en rolig intrig och min tanke var att skriva hårdkokta tuffa deckare a’la Mike Hammer. Jag jobbade med de här berättelserna och försökte få till det men jag fick aldrig till det och projektet rann ut i sanden.

Sedan hände två saker vid ungefär samma tillfälle. Först hittade jag den här illustrationen på katten och hunden. Sedan fick jag mitt första barnbarn och det fick heta Ask som andra namn. De här två sakerna gjorde att jag på något sätt ändrade min syn på de här gamla deckarna från hårdkokta tuffa deckare som Mike Hammer till betydligt snällare barndeckare med en hund och en katt i huvudrollen. Embla är katten och det är hon som är den smarta detektiven och hennes man hunden Ask som är polismästare i den lilla staden Fabelborg.

Andra bilder som jag har haft framför mig när jag har skrivit de här berättelserna är Maria Lang och givetvis Folke Mellvigs berättelser om Hillman framförallt de filmerna om deckarparet Hillman. De har varit stora inspirationskällor. Jag ser Annalisa Eriksson framför mig när jag tänker på Embla som den här vassa privatdetektiven. I detta grundades mina tankar på Ask och Embla.

Idag finns det två stycken berättelser utgivna. Jag har skrivit två stycken berättelser till som är klara. Jag väntar nu på illustrationer för den nästkommande. Alla de här böckerna är väldigt trevligt och fint illustrerade som jag tycker barnböcker ska vara.

Nästa bok heter Fallet med hotellet som försvann. Därefter kommer Fallet med öns hemlighet och just nu sitter jag och skriver på den femte som har arbetstiteln Fallet med Faraons förbannelse.

Då har ni fått lite bakgrund och lite framtid om Ask och Embla.

Tack 

Jag hoppas ni läser


Comments are closed.